top of page

Aflevering 9: Het Beest van Gévaudan


Hier bij Grafspraak houden we wel van een goeie cryptid. Na het bestuderen van de vampier en de Chupacabra is het nu tijd om iets dichter bij huis te gaan naar een wezen dat in Zuid-Frankrijk een hele regio terroriseerde.Op 30 juni 1764 zou het Beest zijn eerste slachtoffer maken, Jeanne Boulet. Een 14-jarige boerendochter die haar schapen aan het hoeden was.

Als reden van haar dood werd "Het Woeste Beest" opgegeven, wat aantoont dat er al sprake was van het wezen.

De slachtoffers liepen al snel op, net als de reputatie van het wezen. Het leek mensen te verkiezen boven vee. In deze periode werd het wezen nog vooral als wolf weergegeven.
Het zou niet lang duren voor de jacht effectief begint. De eerste leider van de jagers was Jean Baptiste Duhamel.Ook kranten beginnen het op dit punt op te pikken, in het bijzonder le Courrier d'Avignon.Er werd massaal op het wezen gejaagd, op een bepaald punt zelfs met meer dan 30.000 man, maar het beest was iedereen te slim af. Ook wist niemand exact waarop ze aan het jagen waren, want elke beschrijving leek anders.
Vanaf hier werd er ook gesproken over een eventuele leeuw of vreemde kruising. Toch bleef het wezen wijselijk uit de buurt van elke jager, of wist het te ontsnappen met minimale verwondingen. Massale aandacht kwam er pas eens Jacques Portefaix en zijn vrienden het wezen wisten te verjagen.
Nu zou de koning zijn beste jagers sturen, Jean-Charles-Marc-Antoine Vaumesle D'Enneval en zijn zoon Jean-Francois.


Helaas kon het vader en zoon duo het wezen maar niet vangen, dus stuurt de koning een andere jager, Francois Antoine.

Antoine wist een grote wolf te doden en liet deze opzetten en stuurde die naar Versailles. Het wezen werd gedood in de buurt van de abdij van Chazes en werd Le Loup De Chazes genoemd.
Toch bleef het wezen nog mensen aanvallen, onderandere Marie-Jeanne Vallet, die het wist weg te jagen. Vallet is tot op vandaag vereeuwigd als standbeeld en heeft een personage naar haar vernoemd gekregen in de reeks Teen Wolf.
Tenslotte bleef het beest nog enige tijd actief, tot het uiteindelijk gedood werd door Jean Chastel, die op zijn beurt dan ook weer verdacht wordt achter de sterfgevallen te zitten.

 

NUTTIGE LINKS:

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page