top of page

Aflevering 102: Verdwijnende Lifters

<img src="https://www.kentonline.co.uk/_media/img/750x0/4DM68SIEV241NQFV2315.jpg" alt="" width="600"><img src="https://www.kentonline.co.uk/_media/img/750x0/4DM68SIEV241NQFV2315.jpg" alt="" width="600">

In deze aflevering bespreken we verdwijnende lifters/vanishing hitchhikers. Een fenomeen dat doorheen de geschiedenis vaak terugkeert. Dit soort verhalen gaan meestal als volgt: Een bestuurder ziet een lifter aan de kant van de weg en besluit de persoon op te pikken. De lifter lijkt heel echt en normaal, en ze hebben een gesprek met de bestuurder tijdens de rit. Maar wanneer de bestuurder zijn bestemming nadert of omkijkt, is de lifter opeens verdwenen.

Dit soort verhalen zijn populair in de folklore en legendes en worden vaak gebruikt om een bovennatuurlijk element toe te voegen aan gewone situaties. Ze dragen bij aan de mysterieuze en soms enge aard van spookverhalen en zijn vergelijkbaar met andere spookverhalen waarin geesten of verschijningen tijdelijk contact hebben met de levenden voordat ze verdwijnen. Vaak worden deze verhalen verteld als een manier om de waarschuwing over de gevaren van het oppikken van vreemdelingen in de nacht over te brengen, wat het thema van voorzichtigheid benadrukt.


Roy Fulton caseZo ging het ook voor Roy Fulton, een man uit Dunstable in Groot-Britannië. Op 12 oktober 1979 was de toen 26-jarige Roy Fulton terugkeerde van de pub na een avondje darten met zijn vrienden. Langs de eenzame Station Road van Stanbridge pikte hij een jonge man op die daar eenzaam stond te liften. Roy was niet bezig met mogelijke spoken of andere gevaren, hij was een fanatieke Liverpool supporter en hij was bezig met een match die de volgende dag zou plaatsvinden. In het licht van zijn minibusje zat hij een jonge man met de duim in de lucht. Hij stopt en de man benadert zijn auto. Hij was gekleed in een donkere broek en trui, met daaronder een wit hemd. Niets leek abnormaal. Roy opent zijn deur en de man stapt in. Hij vraagt waar de man heen wil, en in plaats van te antwoorden wijst hij gewoon vooruit naar de mistige straat. Fulton besluit om gewoon te rijden. De rit gaat verder in stilte, en Roy besluit om de jongeman een sigaret aan te bieden. Hij omschrijft: “Ik boog me voorover om mijn pakje sigaretten te nemen, ik draaide mijn hoofd om de man een aan te bieden, maar die zat niet meer in mijn auto. Roy stopte zijn auto en begon de achterzetel te inspecteren, maar hij vond niets, hij was helemaal alleen. Fulton panikeerde en reed verder naar zijn lokale pub, The Glider in Dunstable. Bleek en rillend komt hij binnen en vertelt hij aan enkele van de regulars zijn verhaal. Hij begon zich vanalles voor te stellen. Dat de jongeman slachtoffer was van een accident waarbij nooit een schuldige was aangeduid. Dat de geest hem zou achtervolgen. De Dunstable Gazette zou zelfs ontdekken dat enkele jaren voorheen een jongeman aangereden werd door een dronken chauffeur op diezelfde baan.


Ghost of Blue Bell Hill

"The Ghost of Blue Bell Hill" is een beroemd spookverhaal uit het Verenigd Koninkrijk. Blue Bell Hill is een plaats in Kent, Engeland, en staat bekend om zijn betrokkenheid bij vermeende spookachtige waarnemingen.

Het verhaal gaat terug tot de jaren 1960 en 1970 en betreft een reeks tragische auto-ongelukken op de Blue Bell Hill-weg. Er wordt beweerd dat sommige getuigen van deze ongelukken hebben gemeld dat ze een geestelijke verschijning van een vrouw langs de weg zagen, soms in een bruidsjurk. Deze verschijning wordt vaak geassocieerd met een jonge vrouw genaamd Judith Lang, die in 1965 bij een auto-ongeluk op Blue Bell Hill omkwam, slechts enkele dagen voor haar geplande bruiloft.

Sindsdien hebben veel mensen beweerd dat ze de geest van een bruidachtige figuur langs de weg hebben gezien, soms proberend auto's te stoppen of hulp te vragen voordat ze plotseling verdwijnt. Deze verhalen hebben Blue Bell Hill een reputatie gegeven als een spookachtige locatie.


The Legend of Lydia


"The Legend of Lydia" verwijst naar een beroemd spookverhaal in North Carolina, Verenigde Staten. Dit spookverhaal heeft betrekking op het Brown Mountain-gebied in North Carolina en is een van de vele verhalen die in de regio de ronde doen.

De legende vertelt het verhaal van een jonge vrouw genaamd Lydia die op mysterieuze wijze verdween in de bergen. Haar verdwijning wordt vaak toegeschreven aan een tragisch ongeluk. De details variëren van versie tot versie, maar het gemeenschappelijke element is dat Lydia's geest nog steeds rondzweeft in het Brown Mountain-gebied.

De lokale bevolking en bezoekers beweren vaak dat ze Lydia's geest hebben gezien of gehoord tijdens hun reizen door het gebied. Sommigen beweren dat ze een spookachtige vrouw in een witte jurk hebben gezien langs de kant van de weg, terwijl anderen beweren dat ze mysterieuze lichten en geluiden hebben waargenomen die worden toegeschreven aan Lydia.

Brown Mountain staat ook bekend om het fenomeen "Brown Mountain Lights," mysterieuze lichten die soms in de lucht verschijnen. Deze lichten hebben geleid tot speculatie en verschillende theorieën, waaronder die welke verband houden met Lydia's legende.


De spoken van de tsunami

Het verhaal van spoken die na de tsunami in Japan een taxi nemen, is een fascinerende stedelijke legende die de ronde doet. Deze legende heeft betrekking op het idee dat de geesten van mensen die zijn omgekomen bij de tsunami in 2011 taxi's nemen om naar hun bestemming te gaan.

Volgens de legende houden taxi-chauffeurs in het noordoosten van Japan, dat zwaar werd getroffen door de ramp, soms stops voor geestelijke passagiers. Ze pikken passagiers op die om een rit vragen, en de bestuurders merken pas na verloop van tijd op dat ze met geesten te maken hebben. Deze geestelijke passagiers geven hun bestemming aan, maar als de chauffeur zich omdraait om met hen te praten of om geld aan te nemen, zijn ze plotseling verdwenen.

Dit verhaal is geworteld in de Japanse folklore en heeft betrekking op de diepgewortelde overtuiging in de Japanse cultuur dat geesten soms de levende wereld kunnen bezoeken, vooral kort na hun dood, om onvoltooide zaken af te handelen of afscheid te nemen van geliefden. De tsunami in 2011 was een van de meest verwoestende gebeurtenissen in de moderne geschiedenis van Japan, en de impact ervan op de samenleving en de psyche van de mensen was enorm. Het verhaal van de geestelijke passagiers in taxi's is in zekere zin een uiting van de diepe emotionele wonden die de ramp heeft achtergelaten.

Er zijn uiteraard nog veel soortgelijke legendes en verhalen, maar vaak hebben die dezelde structuur. Hebben jullie ooit een spook langs de weg gezien? Laat het ons zeker weten.

84 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page