top of page

Aflevering 109: Goatman


Deze week duiken we diep in het duistere verhaal van de Axe-Weilding Goatman. Bereid je voor op een reis door de mysterieuze gebeurtenissen van het Beltsville Research Agricultural Center in Maryland tot aan de spookachtige wegen van Fletchertown en verder.


Onze zoektocht begint in het Beltsville Research Agricultural Center in Maryland, waar het Axe-Weilding Goatman fenomeen zijn wortels lijkt te hebben. Wetenschappers Stephan Fletcher en zijn assistent William Lottsford zouden hem gemaakt hebben door Lottsford zijn DNA te kruisen met dat van een geit.Reis met ons mee naar Fletchertown Road, waar lokale legendes zich vermengen met het mysterie van de Crybaby Bridge. Een intrigerende combinatie van folklore, angst en scepsis wacht op ontdekking.


Van Maryland gaan we naar Texas, waar de Old Alton Bridge zijn eigen lokale variant van de Goatman herbergt. Deze zou eerder geïnspireerd zijn op een lokale geitenboer die vermoord werd en wraak wil.Kentucky voegt zijn eigen hoofdstuk toe aan het verhaal, met de aanwezigheid van de Pope Lick Monster. Deze zou dan weer ontsnapt zijn uit een circustrein.

Een breder perspectief biedt vergelijkingen met andere mythische wezens zoals de Jersey Devil, Axe-Wielding Bunnyman, de faun, satyr, Billiwhack, Sheepman, Sheepsquatch en meer. Ontdek hoe deze verhalen met elkaar vervlochten zijn.


Een belangrijk facet van ons onderzoek omvat het ontrafelen van het verhaal van Ches McCartney. Deze man trok met een kar getrokken door geiten doorheen heel de VS en was een zeer gekend figuur. Hij kreeg ook de bijnaam Goatman. Zou zijn verhaal aan de oorpsrong kunnen liggen van de legende die uiteindelijk de Goatman werd?De Goatman koos als slachtoffers vaak jonge mensen, geliefden en wandelaars. Eenmalig zelfs een hond. Echter is er van de meeste van deze incidenten vrijwel geen bewijs.Een zo'n verhaal van de Goat Man is dat een jong koppeltje zich op Fletchertown Road bevond, en plots schrokken van iets in de bossen. De man stapte uit de auto om het te onderzoeken, en keerde nooit terug. Wanneer de politie de volgende dag op speurtocht ging, vonden ze zijn hoofd bovenin een boom waar hun auto aan geparkeerd stond. Zijn lichaam werd nooit gevonden.


Ook zou er ooit een hondje verdwenen en onthoofd zijn door de Goatman. De getuigeis vind je hier: (7:55 tot 11:00)


Maar is er bewijs? Veel mensen deden reeds onderzoek, zoals Mark Opsasnick, maar meer dan verslagen van getuigen is er nooit gevonden.Bepaalde zaken kunnen we al meteen ontkrachten. Dr Stephen Fletcher en zijn assistent William Lottsford? Die zullen wellicht nooit bestaan hebben. Hun namen zijn simpelweg verwijzingen naar de favoriete haunts van de Goat Man. Stephen Fletcher verwijst naar Fletchertown Road, William Lottsford dan weer naar Lottsford Road, waar de eerder genoemde Crybaby Bridge ligt.


Het lijkt erop dat de verhalen van de Goat Man vooral gebaseerd zijn op zaken die nooit echt gebeurd zijn. Enkele lokale legendes en jeugd die elkaar bang willen maken. Ze zijn een smorgasbord van allerlei legendes. Mensen en dieren kruisen met elkaar is al een creepy idee, laat ze dan nog eens onder een brug wonen zoals een trol en gewapend zijn met een bijl en je hebt een mooie creepy cocktail. Meestal speelt het zich ook af op een Lovers Lane achtig gebied en toont het gelijkenissen met Urban Legends zoals de man met de haak.


We mogen ook niet vergeten dat ouders in die tijdsperiode al eens iets durfden zeggen als “gedraag je of ik zet jullie af aan Fletchertown Road zodat de Goatman je pakt”


Dr Barry Pearson is een professor van folklore aan de Universiteit van Maryland. Hij heeft een theorie waarom een geit centraal staat in deze legende. Hij haalt de geschiedenis aan van geiten in de mythologie. De Satyr in de Griekse en Romeinse tijden was een beschermer van de bossen, hij was altijd dronken en zeer lustig. 

Hij vertelt ook over een sekte die Dionysus aanbad die geleid werd door een man verkleed als geit. De sekte zou er een gewoonte van maken om dronken te worden en dieren rauw op te eten. 

Hij zegt nog “Geiten staan gekend als charmante wezens met een geurtje, maar als ze diep in hun ogen kijkt zie je ook dat ze griezelig zijn op hun eigen manier.


Er zit ook een zeker symboliek achter de geit, die al eeuwenlang gelinkt wordt aan zaken als Satan, die afgebeeld wordt met bokkenpoten en hoorns. Ook de baphomet, een paganistisch symbool, wordt afgebeeld met een omgekeerd pentagram en een geitenkop. In oude Joodse geloven werd een geit gekozen om symbool te staan voor iedereen’s zonden, die geit werd dan de wildernis in gestuurd. (Hier komt de term Scapegoat ook vandaan) Zelfs Jezus hemzelve zou ongelovigen ooit vergeleken hebben met geiten.


In de jaren 1400 was er veel te doen rond hekserij en werd dit vaak afgebeeld in kunst. Vrouwen reden naakt op geiten. Zelfs in België waren er de Bokkenrijders. Recent nog in 2016 kwam de film The Witch uit waarin Satan de vorm aannam van een geit genaamd Black Philip.

De Griekse God Pan was ook half geit en half mens, in de vroege dagen van het Christendom werd hij de Duivel genoemd. Pan en de andere satyren werden als incubi en succubi gezien, en hun lelijk uitzicht was een goddelijke straf. 


Maar wat als het verder gaat dan enkel inspiratie zoeken bij de goden? Ik heb namelijk een oude Griekse legende gevonden. 

Pan was verliefd geworden op een nimf die Syrinx heette. Syrinx wou niets met hem te maken hebben, en vluchtte weg. Ze riep daarbij ook om hulp van haar mede-nimfen.

Als antwoord op haar gebeden werd ze veranderd in rietstengels. Pan wou haar grijpen maar had enkel rietstengels in zijn handen. Hij werd woedend en begon de stengels neer te maaien.

In zijn woede zou Pan per ongeluk zijn eigen genitaliën afsnijden, die in het water zouden belanden. De goden zouden medelijden krijgen met Pan en zijn afgesneden genitaliën omvormen tot iets nuttig: De panfluit.

Maar, wat als het verder gaat? Wat als dit geen daad van medelijden was, maar een straf? Pan zou voorgoed van het gebruik van zijn genitaliën verwijderd zijn, maar toch voortdurend de herinnering hieraan meedragen in de vorm van die fluit. 

Wat als Pan de magie binnen die fluit heeft weten om te vormen tot zijn eigen ras? Een ras geitenmensen die in het geheim onder de mensheid leven? 

Waarom zouden ze dat doen, vraag je je misschien af? 


Misschien wachten ze op iets. Het lijkt erop dat er goatmen over heel de wereld zijn, waarom zouden ze niet samenhokken? Omdat ze op zoek zijn. Volgens mij zoeken ze het enige voorwerp dat hen van hun vervloekte bestaan kan ontdoen: De originele Panfluit van Pan. Een goddelijk magisch voorwerp dat zich ooit in eeuwenoud Griekenland bevond, maar door veroveringen zoals die van Alexander de Grote of zelfs de Romeinen kan dit voorwerp overal beland zijn. En zo blijven de geitmannen zoeken tot ze de fluit terug in handen krijgen. Wat er dan zal gebeuren kunnen we enkel maar raden. Misschien overspoelt een leger van halfmensen onze wereld, misschien openen de poorten naar de onderwereld, misschien krijgen alle geitmannen een menselijk of geiten gedaante,... We zullen het hopelijk nooit te weten komen.


43 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page