top of page

Aflevering 114: Third Man Syndrome
Who is the third who walks beside you?

When I count, there are only you and I together

But when I look ahead up the white road

There is always another one walking beside you

Gliding wrapt in a brown mantle, hooded

I do not know whether a man or a woman

-But who is that on the other side of you?


Dit gedicht door Eliot is gebasseerd op waargebeude feiten rond Ernest Shackleton.

Shackleton zou in de vroege jaren 1900 een reis van de ene kant van Antartica naar de andere te maken.De geplande route.


In 1914 zou hij samen met zijn crew vertrekken op hun schip: Endurance. In januari van 1915 zouen ze echter enorme tegenspoed hebben en vastlopen in het ijs.
Endurance
Na maanden vast te zitten in het ijs zou het eindelijk beginnen smelten, maar hierdoor werd het schip geplet tussen het ijs. Shackleton kon zijn crew evacueren en zou uiteindelijk een kleine groep samenstellen om op zoektocht te gaan naar beschaving.


Ze trokken door de wildernis en maakten hun reis heelhuids af, maar nadien spraken ze over bizarre fenomenen. Een extra persoon bij hen die er eigenlijk niet was.

Ze hebben het ook over een huilende ijsberg die uit het niets oprees.


Dit laatste kan wellicht verklaard worden in Pareidolie, een fenomeen waarbij je vorm/structuur herkent in zaken die dit niet hebben.PareidolieShackleton en crew tijdens de redding.


Doorheen de case bespreken we nog enkele Third Man ervaringen doorheen recente en minder recente geschiedenis. Het lijkt wat van alle tijden, culturen en streken te zijn, met elk een eigen interpretatie.


Of het nu een effect van onze hersenen of waarlijk iets bovennatuurlijk is kunnen we onmogelijk zeggen, maar we weten wel dat we in nood een Third Man met open armen verwelkomen.


63 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page