top of page

Aflevering 14: De Belgische UFO golf31 jaar geleden startte een golf van waarnemingen die in totaal meer dan tienduizend meldingen voortbracht, zowel door de gewone burger als door rijkswachters en legerofficieren.

Hebben aliens toen wel degelijk een bezoek gebracht aan Wallonië, of is het allemaal een grote hoax geweest?


Omdat er in de afgelopen decennia honderden naslagwerken gepubliceerd zijn is het moeilijk om een neutrale bron te hanteren, deels omdat er in die tijd uiteraard al enkele zaken debunked zijn.

Daarom neem ik als leidraad het werk 'Het Belgische UFO Enigma van '89' van Frederick Delaere,

zelf al sinds 1997 actief UFO onderzoeker en mede-oprichter van het UFO meldpunt in België. Hij heeft zich een weg gebaand door de artikels, boeken en tv-fragmenten en maakt in dit naslagwerk een grondige conclusie.

Op het moment dat we deze aflevering opnamen was dit de meest recente melding op het UFO meldpunt; drie vreemde objecten, gespot op 7 november in Machelen.


Op de avond van 29 november 1989 waren rijkswachters Heinrich Nicoll en Hubert Von Monitgny op patrouille. Wat ze daar zagen zou het startschot zijn van een bijna 2 jaar durende golf van UFO sightings.

Heinrich en Hubert zagen vanuit hun wagen een driehoekig platform van wel 30 tot 35 meter doorsnede, met grote lichten aan elk hoekpunt. Het zou geluidloos boven hen blijven zweven en dan met een snelheid van ongeveer 50 km/u aanzetten tot het stuwmeer van Gileppe, waar het 45 minuten bewegingsloos zou blijven zweven.

Dit 'toestel' werd door verschillende andere mensen gezien, maar helaas was er geen bruikbaar beeldmateriaal omdat de omstaanders er niet dicht genoeg bij konden raken.


De volgende waarnemingen werden gedaan op 11 december 1989, wanneer luitenant-kolonel bij de luchtmacht André Amond en zijn vrouw een gelijkaardig driehoekig toestel in de lucht zagen zweven. Zij waren die avond niet de enigen. Ook nu kwamen er tientallen meldingen binnen van mensen die dit hadden gezien.


In de nacht van 16 op 17 december 1989 werd er beslist om het zwaar geschut in te zetten. Alweer waren er namelijk talloze meldingen binnengekomen van onverklaarbare lichten in de lucht.

Die nacht zouden 2 F-16's opstijgen, maar ook al snel terug van een kale reis thuiskomen. De lichten bleken namelijk spots van een dancing te zijn...


Het hoogtepunt van de UFO golf moest echter nog komen. Deze gebeurde in de nacht van 30 op 31 maart 1991.

Volgens het onderzoek van Delaere zouden in die nacht ruim 50.000 mensen iets vreemd hebben aargenomen.


De avond begint terug met een melding van een rijkswachter, Renkin, die later bevestigd wordt door een tweede rijkswachtspatrouille. Renkin meldt drie eigenaardige lichten, en ook het controlecentrum van de militaire luchthaven in Glaaien pikt een vreemd signaal op.

Kort na middernacht worden opnieuw 2 F-16's ingezet.

Op enkele momenten maken de toestellen lock-on contact met het toestel, maar wanneer dit gebeurt verandert het ongeïdentificeerde toestel plots drastisch van snelheid en hoogte, waardoor het contact terug verdwijnt.

De piloten van de F-16's hebben ook verklaard dat zij zelf op geen enkel moment visueel contact hadden met het toestel, maar het enkel op de radar zagen.


In onderstaande video is kolonel De Brouwer aan het woord over wat er die avond gebeurde:


In de nasleep van die nacht verscheen er een foto, genomen door de toen twintigjarige Patrick Maréchal. Deze foto zou een legendarische status krijgen en verschijnen in talloze naslagwerken.De foto van Maréchal, te zien op de cover van een van de boeken van SOBEPS.


Uiteraard zijn er in gevallen zoals deze altijd twee kanten, die van de believers en de non-believers.

Professor Auguste Meeussen zou het volgende beweerd hebben bij het onderzoek van de radarbeelden van de F-16's: 'De enige redelijke hypothese deze is van de ufo's, waarvan de prestaties duidelijk in de richting van een niet-aardse herkomst wijzen'.

Wim Van Utrecht heeft op zijn beurt getracht om de claims te debunken en zelf de foto van Patrick Maréchal proberen namaken.

In de video hieronder zijn beiden aan het woord:

De 'getrukeerde' foto, gemaakt door Wim Van Utrecht


Het heeft uiteindelijk nog tot 2011 geduurd voor Patrick Maréchal dan toch toegaf dat de foto niet echt was, maar iets wat hij en een collega van hem als grap hadden gemaakt uit piepschuim.


Vele waarnemingen kunnen volgens de experts verklaard worden als zijnde sterren, planeten, lijnvliegtuigen en dergelijke. Wat denken jullie?

140 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page