Nieuw! Bezoek onze Patreon
Vandaag begonnen we ons verhaal met Corney, de poltergeist die een gezin in Dublin jarenlang teisterde. Op een nacht hoort de moeder van het gezin een gebons, wanneer ze wil gaan kijken merkt ze een stem die iets zegt.
De familie doopte hem Corney, al was dat niet zijn echte naam.
Corney haalde allerlei kattenkwaad uit en jaagde algauw ook de dienaren van het gezin de stuipen op het lijf, zo ging hij zelfs eens gaan lopen met de vis die een van de dienstmeiden aan het klaarmaken was.
Corney zou soms ook vrienden op bezoek krijgen of zelf op familiebezoek gaan, wat ons toch bizar gedrag lijkt voor een poltergeist. Ook had een zevenjarig jongetje hem ooit gezien en omschreef die Corney als een naakte oude man. Onze conclusie is dus dat Corney eigenlijk een home invader was in plaats van een spook.
Na Corney gaan we over naar het hoofdverhaal van de dag. Spring-Heeled Jack!
Wie was hij? Was het een of andere vuurspuwende demon die de straten van Londen teisterde? Waren het enkele rijkeluiskindjes die weddenschappen deden met elkaar? Was hij een verzinsel van de media?
De beschrijvingen rond Jack variëren, maar wat we wel zeker weten is dat hij onnatuurlijk hoog kon springen. Sommige bronnen hebben het hier over meer dan een of twee meter, anderen zouden hem over gebouwen zien springen hebben. Net door de hoeveelheid beschrijvingen is het heel moeilijk om feit van fictie te onderscheiden, we weten enkel dat hij opvallend hoog kon springen.
Ook zouden meerdere mensen hem blauwe vlammen zien spuwen hebben, vaak in het gezicht van zijn slachtoffers.
Hij zou telkens rode schoenen dragen (in tegenstelling tot bovenstaande tekening) en een masker dragen dat doet denken aan een duivel of een stier, volgens sommigen.
Jack verscheen in 1837 in Londen, hij zou zich vooral op vrouwen richten, waarbij hij scherpe metalen klauwen gebruikte om hun kledij open te rijten. In het begin deed hij dit vooral in de arme buurten, waardoor er niet snel werd ingegrepen.
Er kwamen al meldingen in de krant, en er ontstond paniek. In 1838 gaf John Cowan, toenmalig burgemeester, zelfs een speech over Jack. Hij was er zeker van dat het rijkelui waren die er niets beter op vonden dan werkmensen bang te maken.
Rond deze periode zouden de kranten ook instemmen over één naam om aan deze fantoom te geven: Spring-heeled Jack. Daarvoor kreeg hij allerlei benamingen en beschrijvingen maar niets alomtegenwoordig.
20 februari 1838
Jane Alsop woont samen met haar vader en twee zussen in de Bearbind Lane. Op een avond horen ze een gebons aan de poort.
"Doe open! We hebben Spring-heeled Jack te pakken!"
Jane kon het bijna niet geloven. Net voor hun deur. De naam Alsop zou eeuwig verbonden blijven aan de Spring-heeled Jack legende.
"Ik heb een kaars nodig om hem te identificeren, vlug!"
Jane haast zich om een kaars en gaat naar buiten. Daar ziet ze een man in een mantel aan de poort staan. "Vlug, de kaars!"
Jane opent de poort en geeft de kaars aan de agent, die nu zijn afschuwelijke gezicht toont en blauwe vlammen uitspuwt door zijn mond. Jane probeert te vluchten, maar Spring-heeled Jack kan haar vastgrijpen waardoor ze niet kan ontsnappen.
Hij klauwt haar met zijn metalen klauwen.
Intussen heeft een van Jane's zussen het opgemerkt en roept ze door het raam om hulp terwijl de rest van het gezin Jane naar binnen probeert te trekken. Hierbij zet Jack het op een lopen/springen.
Tijdens het onderzoek zouden er meerdere verdachten naar voor komen, maar geen enkele waarvan definitief kon bewezen worden dat ze Jack waren.
Dit voorval zou er wel voor zorgen dat dit eindelijk als een serieus gevaar werd gezien, omdat hij deze keer een welvarend gezin had aangevallen.
Enkele dagen later zou hij nogmaals toeslaan, deze keer in Turner Street, niet ver daar vandaan, waar hij zou aankloppen bij ene Mr Ashworth en zijn dienstjongen doodsbang maken alvorens weer weg te lopen. Hierbij zou de dienstjongen opmerken dat er een W geborduurd was op Jack's cape.
28 februari 1838
Lucy Stales en haar zus komen net van een bezoek aan hun broer in Narrow Street en wandelen richting hun huis doorheen Green Dragon Alley.
Lucy wandelt voorop en ziet daar een man tegen een muur voorovergebogen staan, alsof hij ziek is.
Ze gaat naar hem en vraagt of alles ok is. Hierbij draait hij zich om en spuwt hij blauwe vlammen in haar gezicht alvorens weg te springen.
Lucy's zus probeert haar te helpen en hun geschreeuw zorgt ervoor dat ook hun broer komt kijken. De zus zou de aanvaller omschrijven als lang, mager en gekleed als een heer/gentleman.
Opnieuw werd er een onderzoek gestart zonder resultaat.
Dit zorgde er wel voor dat Jack zijn stempel voorgoed gedrukt was in de hersenen van de inwoners van Londen.
Hier zouden de bewezen voorvallen van Jack's aanvallen in Londen wel eindigen, want net als elke bekende boogeyman zouden er algauw copycats opduiken die volgens historici enkel een excuus zochten om vrouwen lastig te vallen langs straat en dit deden in vermomming zodat Jack de schuld zou krijgen.
Ook zou hij in deze periode een bekend figuur worden in Penny Dreadfuls, goedkope pulpy horror boekjes die overal te krijgen waren.
Van alle aanvallen van Jack die nog zouden opduiken is er nog maar een die historisch gezien wordt aanvaard als een echte Springheeled Jack aanval en niet gewoon een copycat of grappenmaker.
In 1877 zouden meerdere wachters rond een militaire basis opgeschrikt worden door Jack die plots voor hen stond, hen een mep in hun gezicht verkocht en dan wegsprong. Enkelen zouden op hem geschoten hebben en hij zou zelfs een paar keer geraakt geweest zijn maar nooit leek hij gewond.
Er waren nog meldingen over Jack die op de daken zou gedanst hebben in Liverpool alvorens voorgoed te verdwijnen, maar dit is intussen ontkracht als een lokale zatlap die op de daken kroop om te vluchten van de politie.
Online zijn er uiteraard heel wat bronnen over Jack te vinden, maar de meest conclusieve bron lijkt ons toch die van Mike Dash, die alle artikels en verhalen over Jack bundelde en op zoek ging naar aantoonbare feiten. Het resultaat is een document van meer dan 60 pagina's dat je hier kan lezen.
Verdere info:
Comments