top of page
Foto van schrijverJens Osaer

Aflevering 53: De Jersey Devil

Op een donkere, stormachtige avond in 1735 bevalt Deborah "Mother" Leeds van haar dertiende kind in haar schamele huisje in de Pine Barrens van New Jersey.

Uit schrik dat dit kind deze keer niet zo gezond geboren zou worden, zou Deborah gezegd hebben "Let this one be the Devil!"

Helaas zou deze vloek volgens de legende ook waarheid blijken te worden...



Een versie van de legende vertelt dat er op die avond in 1735 een gewone baby geboren werd, maar dat die in een mum van tijd veranderde in een groot monsterachtig wezen met vleugels, hoeven en een staart. Het wezen zou de aanwezige familieleden en vroedvrouwen aangevallen hebben, om daarna door de schoorsteen te vliegen en het dorp verder te terroriseren.

Sindsdien zou de Jersey Devil in de moerassen wonen en tot op de dag van vandaag gezien worden in die streek.

Ook wordt er verteld dat het kind van Mother Leeds mogelijk met een handicap geboren werd, en dat dit in die tijd als iets duivels aanzien werd. Op die manier zou het verhaal van de Jersey Devil ook zijn eigen leven gaan leiden zijn.


Een ander verhaal speelt zich af in 1778. Een jong meisje zou door haar dorp verstoten en vervloekt geweest zijn nadat ze verliefd werd op een Britse soldaat tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Ook zij zou volgens het verhaal de Jersey Devil gebaard hebben.

Die vloek keert ook terug in een ander verhaal, waar in de eerste helft van de 19e eeuw een meisje vervloekt werd door een rondtrekkende Roma, bedelend om eten. Omdat het meisje uit schrik zou geweigerd hebben om haar eten te geven zou ook zij de vloek van de Jersey Devil over zich gekregen hebben.





Onder de inwoners staat het wezen ook gekend als de Leeds Devil. Hij zou er uit zien als een wezen met een kangoeroe-achtige lichaamsbouw, eenpaardenkop met hoorns en gloeiende rode ogen, gehoefde poten, een gevorkte staart en vleermuisvleugels. Zijn schreeuw zou door merg en been gaan.






Sind zijn 'geboorte' worden er vreemde hoefafdrukken gemeld, boerderijen waar de dieren dood worden teruggevonden, kippenrennen die overkop werden gehaald, …

Daarnaast zouden mensen de Devil ook de schuld geven wanneer hun oogst mislukt, wanneer er periodes van extreme droogte zijn, wanneer koeien melk weigeren te geven, …

Sommigen gaan zelfs zo ver als te zeggen dat hij een aankomende oorlog zou verkondigen, zoals bij de Amerikaanse Revolutie, maar ook net voor Pearl Harbor.


Begin 1800 zou Jozef Bonaparte, de oudere broer van Napoleon, de Devil gezien hebben tijdens een hunting trip. Hij zou een paar hoeven in de sneeuw gezien hebben die abrupt stopten. Plots hoorde hij een hissend geluid, waarop de Devil zich aan hem toonde. Ze zouden elkaar aangestaard hebben, waarop het beest nog eens naar hem histe, de vleugels uitklapte en wegvloog. Later zou Bonaparte het verhaal aan een vriend verteld hebben, die hem bevestigde dat hij oog in oog had gestaan met de Jersey Devil. Tot wanneer hij terug naar Europa migreerde zou hij tijdens zijn hunting trips blijven uitkijken om de Devil nog eens terug te zien.

Nog begin 1800 zou commodore Stephen Decatur, marineofficier, een bezoek gebracht hebben aan de fabriek die zijn kanonskogels maakte. Bij het testen zou hij een groot wezen in de lucht gezien hebben, er een kanonskogel naar geschoten hebben, maar zonder succes.


In januari 1909 zou er een week lang een boost van meldingen komen, waarbij de Jersey Devil zijn jachtgebied zou uitbreiden tot delen van Philadelphia en Pennsylvania.





Volgens de artikels werden mysterieuze hoefafdrukken achtergelaten in de sneeuw, maar zelfs ook op de daken. Meer dan 1000 mensen zouden beweren de Devil gezien te hebben. Sommigen zouden geprobeerd hebben om op het wezen te jagen, maar zonder succes. Zij die op jacht gingen met honden hadden geen geluk, want de dieren hadden te veel schrik om verder te zoeken.

Er heerste zoveel schrik in de nasleep van de berichten, dat scholen en fabrieken sloten. Het zou duren totdat de meldingen van de Devil terug verminderden voor het leven terug zijn gewone gang begon te lopen.


Ooit zou men geclaimd hebben de Devil te hebben gevangen, en werd deze advertentie verspreid:





De meldingen zijn sinds die week in 1909 niet meer zo frequent, maar er zijn er wel nog steeds. Vreemde hoefafdrukken worden nog steeds gevonden, alsook vreemde schreeuwen vanuit de bossen.



Tijdens een patrouille deed boswachter Alan MacFarlane een gruwelijke ontdekking: verschillende varkens waren dood aangetroffen, de achterkant van hun koppen doorgebeten en verschillende verwondingen over hun lichaam. Voor de rest werden er echter geen sporen gevonden naast de dieren. Genoeg om te doen vermoeden dat iets de dieren vanuit de lucht had aangevallen.


In 1993 zou een andere boswachter, John Irving, de Devil zijn tegengekomen tijdens een autorit. Het zou de weg geblokkeerd hebben. Volgens Irving was het wezen zo’n 1,8 meter groot, met hoorns en een dikke zwarte vacht. Ze zouden elkaar minutenlang aangestaard hebben voor het wezen terug de bossen in dook.


Een van de meer recente sightings is te zien in deze video van ABC news:


Maar wat zou nu dat wezen kunnen geweest zijn dat iedereen blijft zien?

Sommigen geloven dat er een prehistorisch dier door de bossen van New Jersey zwerft, maar een meer plausibele uitleg is dat het wezen een Sandhill Crane of Canadese Kraanvogel zou zijn. Deze vogel zou een krijsend geluid maken en ook mensen aanvallen. Zijn spanwijdte zou zo’n 2 meter bedragen.





In 1939 wordt de Devil uitgeroepen als officiële ‘staatsdemon’. Gouverneur Walter Edge zou verklaard hebben: "When I was a boy. . . I was never threatened with the bogey man. . . we were threatened with the Jersey Devil, morning noon, and night."


Ondanks zijn slechte naam zijn er ook mensen die geloven dat hij een soort van beschermer van het bos is, en zij die het land willen verwoesten er van weg houdt. Er is ook nooit een claim gekomen van iemand die verwond is geraakt.








Nuttige links:


65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentários


bottom of page