top of page

Aflevering 91: De Bermudadriehoek


De Bermudadriehoek is een stuk oceaan tussen Florida, Bermuda en Puerto Rico waar al eeuwenlang meldingen gemaakt worden over bizarre fenomenen en mysterieuze verdwijningen. Het begon al in 1492 toen Christopher Columbus er doorging en vreemde lichten aan de lucht zag terwijl zijn kompas het noorden kwijt was.
De volgende vreemde gebeurtenis die we bespreken is de Rosalie in 1840.


Laat je online niets wijsmaken, veel websites zullen dit verhaal linken aan dat van de Ellen Austin, maar ze hebben niets met elkaar te maken.

De verhalen gelijken op elkaar, beide betreffen een schip dat helemaal achtergelaten werd in perfecte staat, maar er ligt 40 jaar tussen.
De USS Cyclops wordt vaak afgedaan als een zeer groot mysterie, maar is het dat wel? Onderzoek toont aan dat het door een storm ging met veel teveel vracht en een kapotte motor.

Flight 19 wordt vaak genoemd als het grootste mysterie van de driehoek, en het verhaal is ook een hele boterham. In de aflevering kunnen we echter wel afleiden dat er verschillende factoren voor veel verwarring konden zorgen bij de piloten en dat ze wellicht slachtoffer geworden zijn van pech en slecht weer.De linken tussen de verschillende verdwijningen werden voor het eerst gezien door E.V.W. Jones na de verdwijning van de SS Sandra in de driehoek. https://www.physics.smu.edu/pseudo/BermudaTriangle/evwjones.html


Zijn artikel zou gevolgd worden door dat van George X Sand die zelf verder gaat in het onderzoek. https://www.physics.smu.edu/pseudo/BermudaTriangle/GeorgeXSand.pdf


Vincent Gaddis is dan de volgende om zich aan het verhaal te wagen. Hij zou zelfs de eerste zijn die de woorden "Bermuda Triangle" gebruikt.
In 1968 zouden de London Sunday Times een race rond de wereld organiseren. Ervaren zeilers konden zich kandidaat stellen. Donald Crowhurst, zeiler en uitvinder van navigatie-apparatuur, zou deelnemen. Hij hoopte op deze manier reclame te kunnen maken voor zijn producten.

Crowhurst zou een hele tijd op kop staan in de race en uiteindelijk verdwijnen. Zijn schip wordt teruggevonden, de man zelf niet.


Uit verder onderzoek blijkt echter dat hij nooit op kop stond, dat hij loog over zijn positie en er mentaal aan onderdoor ging, wetende dat zijn leugens zouden uitkomen. Ofwel heeft hij een kritieke fout gemaakt of heeft hij zelf een drastische keuze genomen.


Great Isaac Lighthouse dan, een vuurtoren waar 2 wachter mysterieus verdwenen. Van hen zijn er enkel geruchten omtrent drugs en maffia. Het is onduidelijk wat er werkelijk met hen gebeurd is.


De USS John F Kennedy staat bekend als het enige schip dat een Bermuda mysterie heeft meegemaakt en overleefd. Op een dag viel alle elektronica op het schip uit en was er een oranje gloeiende bal te zien die boven het dek leek te zweven. Mariniers aan boord kregen instructies om dit alle stil te houden.De driehoek zou pas haar onsterfelijke reputatie verkrijgen in 1974 toen Charles Berlitz zijn boek verscheen. Hij gebruikte zijn militaire ervaringen om patronen te zoeken in de mysteries. Zijn verklaring was dat iets in de driehoek elektromagnetische straling uitzond die kompassen deed flippen en metalen van boten en schepen deed versterven.Lawrence/Larry Kusche zou zelf ook onderzoek uitvoeren en de meeste mysteries rond de driehoek kunnen ontkrachten. Vele beweringen die jarenlang als feit en mysterie werden aanzien, leken overdreven te zijn door auteurs zoals Berlitz. Kusche zou zelfs hetzelfde vluchttraject als Flight 19 vliegen om aan te tonen wat er misging: De navigator was onervaren en de eilanden in de omgeving leken vanuit de lucht exact op die op een andere locatie, als ze vanaf daar op het zicht navigeerden zouden ze verkeerd uitkomen en verdwalen boven de oceaan.


Er is echter nog een laatste mysterie dat ons bezighoudt. In 2001 werden er via sonar onderzoek een reeks structuren gevonden, 650 meter onder de zeespiegel aan Cuba. Ze lijken mensgemaakt maar liggen niet op een plek waar mensen ooit kunnen geleefd hebben. Wie heeft deze structuren gebouwd? En zit er iets in dat elektromagnetisme in de driehoek verstoort?


Of is het een natuurlijk fenomeen, zoals wetenschappers beweren?

Gezien onze persoonlijke duikervaring denk ik dat het veilig is te stellen dat Team Grafspraak nooit een definitief antwoord zal weten op deze laatste vraag.30 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page