top of page

Aflevering 93: Vervloekte Voorwerpen (Little Bastard, Hope Diamond & de Dybbuk Box)

Little Bastard




James Dean, de iconische acteur, stond bekend om zijn looks, rebelse geest en intense acteerstijl. Hij begon zijn carrière als stuntman maar werd uiteindelijk ontdekt door regisseurs en kreeg zijn doorbraakrol in de film 'East of Eden'. De film leverde hem een Oscar-nominatie op. Zijn bekendste film, 'Rebel Without a Cause', maakte hem onsterfelijk in de filmgeschiedenis. Zijn laatste film, 'Giant', zou hem een tweede Oscar-nominatie opleveren. Hoewel hij de release van deze films nooit zou meemaken, had hij een enorme invloed op tal van acteurs na zijn dood.





Naast acteren had James Dean een passie voor racen en was hij gek op snelle auto’s en motoren. Hij nam deel aan enkele races, zelfs tijdens zijn tijd in Hollywood. In 1954 zou hij een van zijn droomauto’s weten te bemachtigen: Een Porsche 550 Spyder, een zeldzaam model waarvan er slechts 90 gemaakt werden. Dean zou de auto de naam 'Little Bastard' geven, die bijna even beroemd zou worden als hijzelf.





Dean was enthousiast om zijn nieuwe wagen uit te testen, maar op 30 september 1955 kwam hij om het leven in een fataal auto-ongeluk op route 466 in Californië. Samen met zijn goede vriend, Rolf Wütherich, waren ze onderweg naar een race in Salinas. Ze werden gevolgd door fotograaf Sanford Roth. De Porsche raakte betrokken bij een botsing met een 1950 Ford Tudor, bestuurd door Donald Turnupseed.



Voor het ongeluk had Dean de auto laten aanpassen naar zijn eisen, zo werden onder andere het nummer 130 erop gezet, er werden strepen op geschilderd, en er werden nieuwe zetels geplaatst. Acteur Alec Guinness had hem nog gewaarschuwd om nooit in die auto te stappen. In zijn dagboek schreef Guinness dat de wagen er sinister, hongerig en kwaadaardig uitzag.





Ondanks zijn korte carrière, had James Dean een enorme impact op de filmindustrie en zijn legendarische Porsche 550 Spyder heeft nog steeds een speciale plaats in de autogeschiedenis.


De Hope Diamond

Dit is een verhaal over de Tavernier Blue, een diamant die honderden jaren geleden in een eeuwenoude Hindoe-tempel in India werd gevonden door een avonturier. Na vele omzwervingen werd de diamant gekocht door Louis XIV van Frankrijk en vervolgens doorgegeven aan verschillende andere eigenaars, waaronder Marie Antoinette, voordat het in handen kwam van Evalyn Walsh McLean, een Amerikaanse dame. McLean had echter ongeluk en verloor veel van haar familieleden en rijkdom nadat ze de diamant kocht. Haar overlevende kinderen verkochten de diamant uiteindelijk aan Harry Winston, die hem doorverkocht aan het Smithsonian museum, waar de diamant momenteel nog steeds ligt. Het verhaal gaat dat degenen die de diamant bezaten of droegen, getroffen werden door een reeks ongelukken en tragedie.

De Dybbuk Box



De Dybbuk-box is een vervloekt wijnkistje dat volgens Kevin Mannis een kwaadaardige geest bevat. Hij kocht het van de erfenis van een Poolse vrouw en ondervond snel paranormale activiteit. Toen hij het cadeau gaf aan zijn moeder, kreeg ze een beroerte en sprak alleen nog via een bord met letters. Nadat hij het aan verschillende familieleden had gegeven en ze allemaal problemen ondervonden, verkocht hij het op eBay. Losif Nietzke kocht het en ondervond ook paranormale activiteit, waarna hij het doorverkocht aan museumdirecteur Jason Haxton. Haxton onderzocht de doos wetenschappelijk en ondervond zelf ook paranormale verschijnselen, maar beweerde ook dat de doos hem niet zou laten verouderen.

Post Malone, een bekende Amerikaanse rapper en zanger, is ook in aanraking gekomen met de Dybbuk box. Hij bezocht het museum waar de box tentoongesteld staat en raakte de doos aan, tegen het advies van het personeel in. Niet veel later kreeg hij een auto-ongeluk, een incident dat sommigen toeschrijven aan de vloek van de Dybbuk box. Post Malone zelf gelooft niet in de vloek en heeft in interviews verklaard dat hij denkt dat de vloek gewoon een verzonnen verhaal is.

Of de vloek van de Dybbuk box echt is of niet, het is in ieder geval een intrigerend verhaal. Het laat zien hoe een simpel object een hele geschiedenis kan hebben en hoeveel waarde mensen hechten aan vervloekte voorwerpen. Het laat ook zien hoe onze overtuigingen en percepties ons gedrag kunnen beïnvloeden en ons zelfs kunnen beletten om logisch na te denken. Wat de waarheid achter de Dybbuk box ook moge zijn, het is een verhaal dat de menselijke verbeelding prikkelt en ons eraan herinnert dat we nog veel te leren hebben over de mysteries van de wereld om ons heen.



48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page