top of page

Aflevering 101: Het Tri-State Crematorium Schandaal

<img src="https://scarymatter.com/wp-content/uploads/2023/03/PR5JUEHO2FBX7BGQWK5VMRGYGE.jpg" alt="" width="400">Stel je voor dat je een dierbare verliest en je vertrouwt hun laatste rustplaats toe aan een uitvaartonderneming. Je verwacht dat alles volgens plan verloopt, maar wat als dat niet zo is? Vandaag duiken we in het huiveringwekkende verhaal van het Tri-State Crematorium, een zaak die de uitvaartindustrie in de Verenigde Staten op zijn kop zette. Wij zijn de jongens van Wabliefteru? een podcast uit het (verre) Antwerpse!

Grafspraak is zo gastvrij geweest om ons voor deze aflevering te verwelkomen op hun podcast om deze case te komen brengen! Dus ben je benieuwd naar het uitgebreide verhaal van wat er bij het Tri-State Crematorium is gebeurd, luister dan snel naar de aflevering! (of lees hieronder verder want daar staat het verhaal in samengevat.. maar de podcast is wel veel leuker!)


Het Tri-State Crematory


Het Tri-State Crematorium werd in de jaren '70 opgericht door Ray Marsh in het kleine stadje Noble, Oklahoma. Ray was een gerespecteerd man in de gemeenschap en bouwde het bedrijf letterlijk in zijn achtertuin. Zijn zoon Brent nam het bedrijf over in 1996 na gezondheidsproblemen van zijn vader.


Gerald Cook, een propaangasleverancier, had een vreselijk gevoel toen hij het terrein van het crematorium betrad. Zijn ongemak werd werkelijkheid toen hij menselijke resten ontdekte, verspreid over het terrein. Ondanks meldingen aan de autoriteiten, werd er niets gedaan. Na een jaar van stilte en frustratie, nam Faye Deal, de tante van Cook en een FBI-medewerker, het heft in eigen handen. Ze schakelde de hulp in van de EPA, wat uiteindelijk leidde tot een grondig onderzoek. Wat ze ontdekten was ronduit schokkend: 334 lichamen in verschillende stadia van ontbinding, verspreid over het terrein.


Een team van bijna twee dozijn experten kwam ter plaatsen.Brent Marsh werd uiteindelijk aangeklaagd voor 787 misdrijven, waaronder diefstal, fraude en milieuovertredingen. Hij accepteerde een deal en werd veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf en een boete van $20.000.

Brent Marsh werd gearresteerd.


De zaak had verwoestende gevolgen voor de families die dachten dat hun dierbaren een waardige laatste rustplaats hadden gekregen. In plaats daarvan ontdekten ze dat de urnen gevuld waren met een mengsel van droog cement en zand. Deze zaak leidde tot veranderingen in de wetgeving rond crematoria, niet alleen in Georgia maar in heel Amerika. Het heeft ook geleid tot civiele rechtszaken en schikkingen van miljoenen dollars voor de getroffen families. Bedankt aan Grafspraak om ons te verwelkomen op hun podcast. Het was een top avond! Luister zeker naar de aflevering, daar zit nog veeeeel meer info in!


En als je dan toch al aan het luisteren bent naar podcasts, mag je ook altijd eens Wabliefteru? checken! Onze onderwerpen zijn wat minder graf-gerelateerd maar ook wel leuk!


Binnenkort zullen ook Jens & Nikki bij ons een bezoekje brengen!


Nuttige links:

https://www.grunge.com/911165/the-chilling-tri-state-crematory-scandal-explained/


https://www.timesfreepress.com/news/2012/feb/12/horror-in-noble/Deze 4 artikels waren region locked op de US, om ze te lezen gebruik je best een proxy:


https://www.tiftongazette.com/news/local_news/five-years-later-much-has-changed-since-tri-state-scandal/article_b2cc1a9b-034c-545f-b765-cccff6708772.html


https://www.tiftongazette.com/news/local_news/cook-discovers-the-bodies/article_8cfd4bdd-9326-524c-86e2-641c4d458e3e.html


https://www.tiftongazette.com/news/local_news/a-memory-and-all-its-horror/article_d6143598-4199-5e4d-a592-bd4b1def33fa.html


https://www.tiftongazette.com/news/local_news/blowing-the-whistle-the-horrors-of-tri-state-crematory/article_03ba55cf-1bb9-5dfc-80d3-537e1e8ea0e3.html

72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page