top of page

Aflevering 28: GraancirkelsGraancirkels zijn sinds de jaren '60 een vaste waarde in de paranormale wereld. Zijn ze het werk van buitenaardse wezens? Of misschien zelfs tijdsreizigers? In deze afleveringen bespreken we de theorieën van zowel de believers (de "cereologists") als de sceptici.


Volgens sommigen gaan graancirkels al zo ver terug als in het jaar 1678, wanneer een ets gemaakt werd genaamd The Mowing Devil (De Maaiende Duivel), die het verhaal vertelt van een boer die nog liever de duivel zelf zijn land liet maaien dan de prijs te betalen die de maaier er voor vroeg.

(In de aflevering zeg ik dat sommigen denken dat graancirkels al honderd jaar oud zijn, maar hier bedoelde ik dus uiteraard honderdEN).

In het Australische Tully zou echter de eerste echte graancirkel gespot zijn in 1966, wanneer boer George Pedley op een dag langs zijn veld reed en plots een luid gesis hoorde dat boven het geluid van zijn wagen uitsteeg. George zag daarbij ook een vliegende schotel opstijgen uit een blauwe mist, recht boven zijn erf. Wanneer hij dichter bij de plaats waar hij de schotel zag opstijgen naderde, zag hij een grote nestvormige plek met een diameter van ongeveer 9 meter. Door het gebrek aan concreet bewijs van wat de cirkel echt veroorzaakt zou hebben, wordt de cirkel dan ook groot nieuws en worden er decennia later nog steeds graancirkels over de hele wereld waargenomen.
Ondertussen zou de cirkel in Tully wel achterhaald zijn; in 2012 zou er namelijk een gelijkaardige graancirkel ontstaan zijn nadat een bende wallaby's, gedesoriënteerd door het eten van klaprozen, constant rondjes liepen en zo de cirkel vormden. Ondanks dat de cirkel in Tully niet meer dan een rondje plat gewas was, zijn er in de loop van de tijd graancirkels gespot die zo ingewikkeld waren dat ze bijna onmogelijk door mensen of dieren gemaakt konden zijn. Professor Paul Kingsbury haalt in onderstaande video verschillende theorieën aan. Zo heeft hij het onder meer over magnetische velden, ondergrondse waterstromen en zelfs portalen naar een andere dimensie.


Andy Thomas is sinds 1991 een zogenaamde "cereologist", zoals de graancirkelonderzoekers zichzelf noemen. Volgens hem kan het niet anders dan dat er nog ander intelligent leven is en ze ons op een voorzichtige, ongevaarlijke manier voorbereiden op hun komst.


Helaas was 1991 ook het jaar waarin honderden graancirkels debunked werden. Doug Bower en Dave Chorley bekenden dat ze geïnspireerd waren door het nieuws in Tully en zo ook graancirkels zelf hebben gemaakt.
Doug Bower en Dave Chorley


Toch blijven heel wat cereologists geloven dat er nog steeds vele graancirkels niet door mensen, maar door buitenaardse activiteit gemaakt zijn. Zo is er de Nederlandse graancirkelspecialist Robert Boerman, die in onderstaande video zijn eigen ervaringen bespreekt:De graancirkels die Robert Boerman in 1997 in Brummen ontdekte


Een andere Nederlandse onderzoeker is Monique Klinkenbergh, die in 2013 de Crop Circle Information en Coordination Centre in Wiltshire, Engeland oprichtte. Tot op vandaag is de website actief en worden de meest recente meldingen gefotografeerd en toegevoegd. Monique is te zien in onderstaande video van RTL Late Night, waarin ze het heeft over haar beroep, maar ook de opvallende "only crop circle caught on tape" bespreekt.


Of het mysterie van de graancirkels ooit ontrafeld zal worden is momenteel nog een mysterie, maar tot die tijd spreken ze in elk geval nog steeds tot de verbeelding.Nuttige links:

72 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page