top of page

Aflevering 30: Unit 731We kennen allemaal de gruwelen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben afgespeeld door toedoen van de Nazi's. Maar wat niet iedereen weet is dat er aan de andere kant van de wereld, in een deel van China dat bezet werd door Japan, zich gelijkaardige praktijken voordeden.


Sinds het gebruik van chloorgas door de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog waren de verschillende grootmachten er op uit om een nog sterker wapen te creëren. In Japan was het doel van luitenant Shiro Ishii om zichelf de 'vader van de biologische wapens' te kunnen noemen. Om deze droom te verwezenlijken zou Ishii een ongelimiteerd budget krijgen van de Japanse overheid. Er zou een geheim complex gebouwd worden in het Pingfang district van Harbin in Mantsoerije, een afgelegen deel van China dat bezet was door Japan.

Shiro IshiiOnder de dekmantel van een houtzagerij zouden meer dan 50 verschillende experimenten plaatsvinden. Voor deze experimenten werden veelal onschuldige slachtoffers gebruikt. In het kamp konden tot 500 mensen gevangen gehouden worden. Geheimagenten patrouilleerden in de omliggende dorpen en zouden iedereen oppakken die een teken van opstand zou vertonen. Die mensen kregen door de onderzoekers de naam maruta (houtblokken), wat op zich al genoeg zegt over hoe zij de slachtoffers zagen.


De experimenten zelf waren afgrijselijk. De website https://unit731.org/ verzamelt alle info en beeldmateriaal en hier zijn dus ook zeer confronterende foto's van de onderzoeken en het kamp terug te vinden. Bekijken op eigen risico.

Het bleef niet alleen bij experimenten op individuele personen; ook hele dorpen moesten er aan geloven wanneer Ishii en zijn medewerkers nieuwe soorten bommen testten, of wanneer besmette ratten vrijgelaten werden. Ook zouden onder de medewerkers van het kamp zo'n 1600 personen sterven door verkeerd om te gaan met schadelijke stoffen.


Enkele Amerikaanse oorlogsveteranen die de naam Battling Bastards of Bataan kregen, zijn er vrijwel zeker van dat ook zij op een bepaald punt als testpersonen gebruikt werden in een gevangenis, honderden kilometers van Harbin. Hun getuigenis vind je terug in de documentaire hieronder:


Hun getuigenissen werden Top Secret na hun bevrijding in 1945, en de verhalen zijn tot op de dag van vandaag nog niet geverifieerd door de Amerikaanse overheid.

Deze mannen hebben hun verhaal nog kunnen navertellen, maar helaas zou niemand van de gevangenen in Unit 731 de gevangenis levend verlaten.

Aan het einde van de oorlog, wanneer Japan wist dat ze verslagen waren, zou het bevel gegeven zijn om het kamp volledig te vernietigen en de overgebleven gevangenen te vermoorden.


Uiteindelijk zou niemand van de betrokken medewerkers ooit veroordeeld worden. Sommigen onder hen zouden zelfs nog verder carrière maken in de medische wereld. De VS verleende immuniteit aan sommigen van hen, in ruil voor informatie die ze door hun onderzoek vergaard hadden. Ook Ishii zelf zou nooit veroordeeld worden. Hij heeft tot zijn dood in een buitenwijk van Tokio gewoond.


Opdat de horror van wat er in Unit 731 gebeurde nooit vergeten zou worden, bouwde China in 1982 de restanten van het kamp om tot een museum.


Verdere info:


100 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page