top of page

Aflevering 38: The Family


Anne Hamilton-Byrne wordt door zichzelf en haar volgelingen beschouwd als de reïncarnatie van Jezus. Met een leger aan dokters, advocaten en andere

hooggeplaatsten slaagt ze er in om via haar sekte te krijgen wat ze ook maar wil. Helaas worden daar tientallen kinderen het slachtoffer van.Anne Hamilton-Byrne, geboren op 30 december 1921 als Evelyn Grace Victoria Edwards, opent in de vroege jaren '60 een yoga- en meditatieschool in de buitenwijken van Melbourne, Australië. Die scholen kennen een heuse opmars want mensen proberen meer en meer in contact te komen met hun spirituele kant. In de hogere rangen van de samenleving worden geregeld bijeenkomsten gehouden om te mediteren. Anne komt door haar school in contact met Raynor Johnson, hoofd van de Universiteit van Melbourne. Ook hij heeft een grote interesse gekregen

in het spirituele, en zal samen met Anne The Family starten, ook bekend als The Great White Brotherhood.


Door de contacten van Johnson en de school van Anne slagen ze er beiden in om hun volgelingenaantal sterk te laten groeien. De leden hebben voornamelijk een vooraanstaande positie. Dokters, advocaten, ...

Anne zou gezien worden als de spirituele leider van de groepering, de herrezen christus. In een LSD-visioen zou Anne ervan overtuigd geraakt raken dat zij de uitverkorene is om de mensen voor te bereiden op het einde van de wereld, en dat zij samen de wereld zullen moeten heropvoeden.

Het geloof is een mix van christendom en oosterse filosofieën, en Anne vertelt haar leden dat zij nu hun laatste leven leiden, na er reeds miljoenen te hebben gehad.

De diensten gaan door in een pand genaamd Santiniketan Lodge in Ferny Creek. Op het hoogtepunt zouden daar honderden bezoekers tegelijk naartoe gaan.

Anne was enorm overtuigend en wat zij wou kreeg ze ook. Ze zou verschillende leden dwingen om dichter bij de Lodge te komen wonen, en wanneer zij vond dat iemand beter bij een andere partner paste zou zij mensen dwingen om te scheiden. Sommigen zouden zelfs gedwongen worden om een gezin te starten.

De leden werden daarnaast ook gedwongen om, buiten hun gewone job, ook nog voor Anne te werken, en uiteraard ook verschillende dingen te bekostigen.


Eind jaren '60 - begin jaren '70 begint het psychiatrisch centrum van Newhaven een grote rol te spelen in het verhaal.

Niet alleen zouden daar nieuwe leden gerektruteerd worden, maar zou het ook gebruikt worden als dreigings- en strafmiddel om de bestaande leden gehoorzaam te houden. Het gebeurde namelijk dat volgelingen die niet deden wat er van hen verlangd werd naar Newhaven gestuurd werden en daar ook lange tijd zouden verblijven. Velen zouden het slachtoffer worden van LSD-experimenten en in een enkel (gekend) geval zou een lid zelfs een lobotomie ondergaan hebben.

Anne leert Bill Hamilton kennen. Bill is op dat moment getrouwd en heeft 4 kinderen. Anne wil koste wat het kost dat Bill haar man wordt. May, de vrouw van Bill, wordt zoals zovelen naar Newhaven gestuurd en zwaar gedrogeerd.


Omdat Anne dokters, verplegers en sociaal werkers tot haar volgelingen kon rekenen, was het voor haar makkelijk om haar zin te krijgen op vlak van het waarmaken van haar droom om een groot gezin te hebben. Ze zou verschillende kinderen bij de geboorte laten wegnemen van de ouders en daarbij ook de geboortecertificaten laten veranderen, zodat zij als biologische moeder zou gezien worden. In die tijd gingen weinig vrouwen daar tegen in, omdat het een schande was om als ongetrouwde vrouw een kind op de wereld te zetten. Deze 'transacties' werden dan ook meestal in het geheim gedaan.


De kinderen van Anne bleven het grootste deel van hun tijd in een huis genaamd Kai Lama, bij Lake Eildon. Daar zouden ze vaak vergezeld worden door andere kinderen van sekteleden. Het kon gaan van een weekend tot zelfs enkele jaren. In totaal zouden zo'n 28 kinderen in het huis verbleven hebben.
Anne had voor de opvoeding van de kinderen aunties in dienst, vrouwen die deel uitmaakten van de sekte en die ze kon vertrouwen. Zij zagen er op toe dat alle regels tot in de puntjes gevolgd werden, wat helaas heel vaak leidde tot verregaande straffen voor de kinderen.

De kinderen wisten amper hoe de echte wereld in elkaar zat. Ze hadden geen contact met de buitenwereld en wisten zelfs niet hoe je de straat moet oversteken. Er werd ook een 'us versus them' mentaliteit gekweekt. De kinderen zouden wantrouwig gemaakt worden, bang dat de telefoon werd afgeluisterd, dat iedereen het slechtste met hen voor had en hen zou proberen te vermoorden. De kinderen werden in een schuilkelder gestopt wanneer er onverwacht bezoek

kwam.


Vaak werden de kinderen het slachtoffer van fysiek geweld en uithongering. Door hen zwak te houden konden ze niet in opstand komen tegen de aunties.

Het zou ook gebleken zijn dat ook de kinderen het slachtoffer werden van LSD, andere drugs en pillencocktails en in die roes zouden sommigen achteraf ook tot het besef zijn gekomen dat ze toen seksueel misbruikt waren.


Hoe kan het zo ver komen, dat een persoon iemand dit zou aandoen?

Anne, toen Evelyn, groeit op als de oudste van 7 kinderen. Hun moeder krijgt de diagnose van paranoïde schizofrenie. Evelyn wordt in verschillende weeshuizen geplaatst. Als volwassene leert ze haar eerste man, Lionel Harris, kennen. Samen krijgen ze een kind, Judith. Na enige tijd zal Lionel zijn ontslag vragen bij de luchtmacht, want hij begint te merken dat de mentale gezondheid van zijn vrouw achteruitgaat. Evelyn krijg de diagnose van depressie, het verwaarlozen van haar dochter en de vrees dat ze de mentale stoornis van haar moeder had geërfd. Een van de ex-leden, een psychiater, zou zelfs benoemd hebben dat Anne volgens hem een psychopaat was.

Lionel komt te sterven in een auto-ongeval, net voordat het koppel een jongetje zou bezoeken dat ze zouden adopteren. Die adoptie wordt daarop afgebroken, omdat Evelyn als alleenstaande vrouw niet meer in aanmerking komt.

Evelyn zou zichzelf helemaal opnieuw uitvinden. Ze ondergaat plastische chirurgie en wordt Anne.


De redding voor de kinderen komt er op een nacht, wanneer Leeanne, een van de 'dochters' beslist om te proberen om te ontsnappen. Ze slaagt er in en kan de lokale politie op de hoogte brengen, die meteen een raid uitvoert op het huis. Op 14 augustus 1987 zullen de kinderen gered worden uit het huis.

Anne zelf is op dat moment niet in het land, maar zou zich in Hawaii hebben bevonden.


Door de hulp van Peter Kibbe, een ex-lid en een van de advocaten van Anne, zou een zaak kunnen opgesteld worden om haar en Bill te vervolgen voor fraude. De twee worden gearresteerd in New York en uitgeleverd aan Australië. Helaas zou dit wel willen zeggen dat ze daardoor niet zullen worden berecht voor wat ze de kinderen al die jaren hebben aangedaan.


Na het proces zouden Anne en Bill elk uiteindelijk slechts 5.000 Australische dollar boete moeten betalen.

Tot aan haar dood op 97-jarige leeftijd zou Anne blijven volhouden dat de kinderen geen onrecht werd aangedaan.Bekijk hieronder de documentaire over The Family, met verhalen van de onderzoekers en de toenmalige kinderen zelf:

Een interview met Anne:


70 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page