top of page

Aflevering 57: Vervloekte pretparken

In deze aflevering onderzoeken we 3 pretparken die gekend staan om hun lugubere geschiedenis. 2 ervan bevinden zich in de Verenigde Staten, maar voor eentje zoeken we het iets dichter bij huis.


1. Lake Shawnee Amusement Park

Rock, West Virginia, VS
Lake Shawnee Amusement Park wordt in de jaren '20 uit de grond gestampt door ondernemer Conley Snidow, die het land kocht en het park bouwde als amusement voor de kinderen van mijnwerkers die in de streek woonden en werkten. Hij zou er onder meer een danstent bouwen, een waterglijbaan en een zwemvijver met bijhorende bootjes. Ook zou er een racebaan geweest zijn, talloze eetkraampjes en zelfs een goktent voor de volwassenen.

In 1926 gaat het pretpark officieel open.


De zaken gaan goed, maar begin jaren ‘50 zou het eerste grote ongeval gebeuren. Een meisje zat op een van de grote vliegende schommels, wanneer ze tegen een achteruit rijdende vrachtwagen geslagen wordt. Jaren later zou er ook een jongen verdrinken in de vijver door vast te komen in een van de buizen. De vijver zou met zand gevuld worden in de hoop dat het incident zo vergeten zou worden. Daar zou het niet bij blijven; in totaal zouden er 6 sterfgevallen zijn.


Het park wordt officieel gesloten in 1966. De officiële reden is niet gekend, maar vermoedlijk hadden de sterfgevallen er iets mee te maken, net als de afname van werken in de steenkoolmijnen waardoor het aantal bezoekers ook sterk verminderde.


Zo’n 20 jaar later kocht Gaylord White het gebied op om het terug in zijn oorspronkelijke glorie te herstellen. Hij kocht onder meer een reuzenrad en een schommel. Bij het bouwen van die schommel kwam er na een controle van het serienummer aan het licht dat White de exacte schommel gekocht had die decennia daarvoor reeds dienst had gedaan in het park en waarop het meisje gestorven was.

Alsof het vanaf het begin gedoemd was, kon het park slechts 3 jaar blijven bestaan, omdat de verzekeringskosten te hoog begonnen op te lopen. Daarop beslisten de Whites dat er iets anders met het land moest gebeuren. Volgens sommige bronnen zou dat een woonwijk geweest zijn, volgens anderen wouden ze plekken voorzien voor viswedstrijden en ‘mud bogging’, een Amerikaanse offroad motorsport.


Helaas zou het onheil ook hier treffen wanneer de graafmachines botten en inheemse artefacten blootleggen. Het land zou een vroegere begraafplaats geweest zijn van maar liefst 3000 individuen. Er werden voornamelijk stoffelijke resten van kinderen teruggevonden, waarschijnlijk door een ziekte die de toenmalige stam getroffen zou hebben. Archeologen onderzochten de resten en deze zouden er volgens hen al geweest zijn nog voor het gebied werd overgenomen door de early settlers.

De Whites beslisten om het lot niet verder te tarten en lieten de grond verder onaangeroerd, de attracties nog steeds opgesteld en blootgesteld aan de weerselementen.

Voor het een pretpark werd had het gebied al een duistere geschiedenis doorstaan.

In 1775 zou Mitchell Clay, met zijn familie van maar liefst 14 kinderen, als eerste blanke settlers in het gebied gaan wonen, op een boerderij van zo’n 300 hectare groot. Ze zouden vee houden, een tabaksplantage runnen, een korenveld en een boomgaard hebben.


8 jaar later, in augustus van 1783, zou Mitchell zijn zonen Ezekiel en Bartley opdragen om omheiningen te bouwen zodat het vee niet aan de oogst zou kunnen, terwijl hij zelf het bos in trok om te gaan jagen. Moeder Clay en de dochters waren die dag verderop kleren aan het wassen. De jongere kinderen zaten binnen in het huis. Allen zouden ze plots het geluid van geweerschoten horen. 11 native Shawnees zouden de 2 zoons beslopen hebben en Bartley tijdens hun aanval gedood hebben met een geweer.

De vrouwen renden terug naar huis. Tabitha, een van de zussen zou nog geprobeerd hebben om een van de natives te stoppen van het scalperen van haar broer Bartley, waarop zij helaas verschillende messteken kreeg en hieraan zou bezwijken.

Ezekiel werd gevangen genomen en door de natives het bos in getrokken.

Mrs Clay zou Bartley en Tabitha het huis in trekken en zou de overige kinderen verzamelen en met hen naar een nabijgelegen dorp trekken om zich te verschuilen.


Wanneer Mitchell die avond thuiskomt en de 2 kinderen levenloos aantreft, gaat hij ervan uit dat zijn hele gezin uitgemoord was. Hij trekt naar een nabijgelegen settlement om daar de mannen te ronselen en wraak te nemen.

Een groep natives werd gevonden en brutaal door de mannen vermoord. Ze zouden de natives zelfs gevild hebben en hun huid gebruikt hebben om hun messen op te scherpen.

Helaas was de groep met Ezekiel al verder weg geraakt en werd hij vermoord op de brandstapel.


De hele gebeurtenis zou de naam Clover Bottom Massacre krijgen.Bezoekers van het park (ook al is het verlaten kan je het via reservatie toch nog bezoeken) beweren voetstappen gehoord te hebben, het geluid van kinderen en een soort mysterieus gezang. Attracties zouden uit zichzelf beginnen bewegen en iemand zou op onverklaarbare wijze opgesloten geraakt zijn in een ticket booth.

De eigenaars beweren dat bezoekers kunnen aanvoelen op welke schommel het meisje gestorven is, en dat ze telkens de juiste aanwijzen zonder dat zij iets zeggen.

Zwemmen is niet toegestaan, maar wie het toch probeert zou het gevoel krijgen alsof ze onder water getrokken worden.

Op het reuzenrad wordt beweerd dat er een full body apparition kan waargenomen worden.

De eigenaar zelf zou beweerd hebben het meisje van de schommel zelf gezien te hebben, toen hij met zijn tractor over het veld reed. Sindsdien zou hij zijn tractor daar achtergelaten hebben, omdat hij dacht dat ze dat wel leuk zou vinden om mee te spelen.


Onderzoek in het prak:

pool noodles :17:00

gezicht?: 29:20

ogen? + aanraking: +- 02:30

grave marker + verhaal van schaduwfiguren + ‘chanting’? + EVP ‘Hey’: 05:57

EVP session aan de schommel: 25:002. Kings Island

Ohio, VSHet park bevindt zich op het domein waar ook al eeuwenlang een kerkhof staat.

Dt kerkhof staat er nog steeds, en ligt aan de tolhokjes van de ingang van de hoofdparking.

Ook zou er op het landgoed ooit een munitiefabriek gestaan hebben, die helaas op een dag tot ontploffen kwam en meer dan 100 levens eiste. Verder zouden er in het park zelf ook velen het leven gelaten hebben waarvan bepaalde voorvallen nog steeds tot de verbeelding spreken en aan de basis van de hauntings zouden liggen.Zo is er ‘Missouri Jane’ AKA ‘tram girl’, wiens grafzerk ook te zien is op het kerkhof aan het park. Volgens verhalen gestorven in 1846 door te verdrinken in een vijver nabij de plaats van het kerkhof. Velen beweren dan ook dat ze haar gezien hebben, zo’n 1,20 meter groot van gestalte en in een 19e eeuws blauw kleed.

In volgend fragment heeft het team van Ghost Hunters volgende EVP vastgelegd:


Racer boy zou te zien zijn op een rollercoaster genaamd The Racer en zou gekleed zijn in een wit kostuum. Er wordt beweerd dat de geest van de jongen mee verhuisde met een van de wagonnetjes die van het oude Coney Island werd overgebracht. Daarin zou een jongen gestorven zijn toen Coney Island nog open was, in een attractie genaamd Shooting Star.
In 1983, op vrijdag de 13e was er ook ‘Tower Johnny’ Harter. Aan de ingang van het park zou hij op de replica van de Eiffeltoren geklommen zijn waarbij hij helaas tot zijn dood viel en daarbij dan ook nog eens door kabels in 2 zou gedeeld zijn. Mensen die de Eiffeltoren op gaan met de lift zouden hem soms zien. Blijkbaar zou hij de schuld krijgen wanneer er een malfunction is en zouden de parkmedewerkers dit omschrijven als ‘Johnnies’.


Het noodlot zou het park blijven achtervolgen. Op 9 juni 1991 was Tim Brenning met zijn vrienden in het park en omdat het een warme, zonnige dag was, wou hij zijn vrienden aan de fontein nat spetteren. Helaas was er ergens een storing waardoor Tim een grote schok kreeg en het water in viel. Zijn vriend Eddie Haithcoat sprong er achter om hem te redden, waardoor hij geëlektrocuteerd raakte. Daarop zou een beveiligingsagent het water ingesprongen zijn, maar helaas gebeurde met hem hetzelfde. Eddie en de agent stierven op slag. Tim zou het wel overleven, maar zou heel zijn leven kreupel door het leven gaan.

Daar eindigt het niet: Bij de Flight Commander, een nabijgelegen attractie, had een vrouw zich losgemaakt in een van de cabines om het voorval beter te kunnen zien, waardoor zij helaas ook tot haar dood viel.
3. Thorpe Park

Surrey, UK


In 2011 zou een nieuwe attractie genaamd Storm Surge gebouwd worden, maar de werklieden zouden al snel het werk neerleggen omdat de reeks paranormale gebeurtenissen die tijdens de bouw voorvielen hen zodanig veel schrik zou aangejaagd hebben.


Het plan was om de attractie te bouwen bovenop een gebied genaamd Monk’s Walk, een oud pad dat sinds het jaar 666 de nabijgelegen ruïnes van Chertsey Abbey verbond met Thorpe Church.

De bedoeling was dat de funderingen voor Storm Surge ruim 15 meter diep zouden gaan. Dit in een stuk grond waar er reeds stenen graven werden uitgehaald in het verleden.


Van bij het leegmaken van het gebied werd het al duidelijk dat er iets aan de hand was, zo zegt Mike Vallis van Thorpe Park.


Zo zouden de werklieden onder andere objecten hebben zien bewegen, het gevoel krijgen dat ze bespied werden, plots een koude sensatie voelen en zelfs een verschijning van een onthoofde monnik hebben zien rondwaren.


Het kwam tot een punt dat er een professioneel paranormaal team werd bijgehaald om de plaats te onderzoeken. Jim Arnold van South West London Paranormal beweert dat er in zijn werk meestal lichte tot zeer zwakke signalen worden opgepikt, maar dat Thorpe Park meteen een hoog aantal paranormale verschijnselen gaf, gaande van orbs tot communicatie via een ouija bord. Er werd geconcludeerd dat de begraafplaats verstoord werd door de werken, wat de paranormale verschijnselen heeft aangewakkerd.

Peter Masters, forensisch geofysicus en hieronder op de foto, werd ingehuurd voor verder bodemonderzoek. Hij bevestigde dat er onder de bodem inderdaad ook een heel stuk van een eeuwenoude ruïne te vinden is; met hoogstwaarschijnlijk ook graven.
Storm Surge zou uiteindelijk op een andere plaats in het pretpark gebouwd worden.


Nuttige links:


55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page